…dat je niet goed genoeg presteert op je werk, school of thuis. Dagen of weken van te voren kan je op zien tegen een presentatie die je moet geven of een overleg dat je moet voorbereiden. Misschien merk je het ook in contact met anderen dat je het moeilijk vindt om jezelf te kunnen zijn en heb je soms de neiging om mensen te vermijden. Je hebt last van gedachten als
- ‘wat zullen anderen van me denken’,
- ‘ik kan het toch niet’
- ‘wat als ik nu iets heel doms zeg’
- ‘het gaat helemaal verkeerd, zie je wel dat ik er helemaal niks van kan’
- ‘er wordt wel gezegd dat ik het goed heb gedaan, maar ik heb gewoon geluk gehad dat het goed ging’
- ‘ik ben een mislukkeling’
Deze gedachten maken dat je blokkeert, niet lekker jezelf kunt zijn en jezelf soms kwijt bent. Eindeloos blijven malen over hoe je je het beste kan presenteren, steeds maar negatieve gedachten over jezelf, slecht slapen en spanningsklachten zijn aan de orde van de dag. Je cijfert jezelf weg, bent je vooral aan het aanpassen aan anderen. Complimenten krijg je wel maar komen niet binnen bij jou.
Dat heet faalangst.
Terug naar jezelf
Graag zou je met die faalangst willen leren dealen en meer zelfvertrouwen hebben. Zodat jij de negatieve gedachten de baas kunt zijn, steviger in je schoenen staat en voldoende kunt ontspannen. Weten en voelen waar je trots op kunt zijn.
Samen kunnen we daar aan weken! Hoe? Als volgt:
- Jij meldt je aan bij mij via het contactformulier, per mail, whatsapp of telefonisch. Voor de aanmelding heb je geen verwijsbrief nodig van de huisarts. Ik heb geen wachtlijst en een eerste gesprek kan binnen 1 á 2 weken plaatsvinden.
- Ik stuur ik je een aanmeldformulier zodat ik me van te voren goed kan inlezen en we alvast gerichter het gesprek in kunnen gaan en daarmee dus tijd besparen.
- Het eerste gesprek vindt plaats: hier zoomen we samen in op jouw situatie en wat jouw specifieke moeilijkheden rondom faalangst zijn en je wensen en verwachtingen van de therapie. Dan kunnen we je hulpvragen concretiseren en geef ik aan wat ik voor je kan betekenen en kan ik een voorzichtige inschatting maken over hoeveel gesprekken ik denk dat er nodig zijn. Als we beiden vinden dat we samen verder gaan, plannen we gelijk een volgende afspraak in. Hier hoeft geen lange tijd tussen te zitten.
- We gaan nu echt aan de slag met aanpakken van jouw faalangst en het vergroten van jouw zelfvertrouwen! Dit doen we door een aantal gesprekken te voeren die een uur duren en die plannen we per keer in. In deze gesprekken zal ik geen kant-en-klare oplossingen aanreiken, maar jou wel ondersteunen om je eigen manieren te zoeken en te vinden. Daarnaast kan het ook zo zijn dat we terugblikken naar situaties die in het verleden zijn gebeurd, of dat deze situaties in de sessies naar boven komen. Dit kan helpend zijn omdat ze de oorzaak kunnen zijn van jouw faalangst. En die wil je natuurlijk graag aanpakken. Soms zal ik je wat huiswerk meegeven.Na elk gesprek krijg je van mij een korte samenvatting van het gesprek. Het kan soms helpend of prettig zijn om dit nog eens op je gemak terug te lezen, gezien het gesprek zelf behoorlijk intensief kán zijn. Tijdens de gesprekken bekijken we regelmatig of de koers die we hebben ingezet bij het eerste gesprek nog klopt, of dat we die moeten bijstellen.
- Yes! De tijd is aangebroken voor het laatste gesprek, wat betekent dat jij hard hebt gewerkt aan je negatieve gedachten en je deze weer de baas kunt zijn. Je hebt voldoende handvaten en inzichten om om te gaan met je faalangst. Eventuele oorzaken hebben we verder onderzocht en ‘aangepakt’ waar nodig. Je hebt meer zicht op waar je faalangst vandaan komt en vooral: meer zelfvertrouwen! Je kunt weer meer genieten van het leven, voelt je niet meer (zo) belemmerd om jezelf te zijn, de spanningsklachten en het piekeren zijn minder of zelfs weg.We zullen in dit gesprek evalueren en terugblikken op het traject. We nemen de tijd om te kijken wat de beëindiging van de begeleiding voor je betekent en wat je meeneemt uit de gesprekken voor in jouw toekomst.
Waarom bij mij?
Door 10 jaar werkervaring in de hulpverlening heb ik heel wat mensen kunnen ondersteunen met het verbeteren van hun zelfbeeld en -vertrouwen en de angsten, stress en ingewikkelde situaties die daarbij kwamen kijken.
Daarnaast heb ik zelf heel wat jaartjes geworsteld met faalangst (voor echt van alles…) en vond ik mijzelf niet goed genoeg. Door hulp van een therapeut/hulpverlener is de faalangst afgenomen en weet ik hoe ik er mee om kan gaan op de momenten dat het nog wel de kop op steekt. Lees hier mijn hele verhaal.
Investering en afspraken
Een eerste gesprek duurt 1 uur en 15 minuten en de kosten zijn 82 Euro. Een regulier consult duurt een uur en bedraagt 82 Euro. Deze bedragen zijn vrijgesteld van BTW. De factuur dient te worden betaald per IBAN overschrijving. De consulten plannen we in overleg in.
Vergoeding
Ik ben lid van de NVPA en RBCZ waardoor er in bepaalde gevallen een vergoeding mogelijk is vanuit de aanvullende verzekering. Klik hier voor meer informatie.
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met me op via e-mail, telefoon of whatsapp. Ik licht graag nog het een en ander toe.
Review Mark
Ik kwam binnen bij Isabel met de hulpvraag om assertiever te worden, en om de turbulente tijd van de afgelopen jaren te kunnen verwerken. Bij mij speelde altijd de overtuiging dat ik niet goed genoeg was als ik niet voor iedereen aan het zorgen was.
De oude ‘ik’ hield vooral rekening met de ander en niet met mijzelf. Dit met als uitkomst dat het nog lang aan het spoken was in mijn hoofd en ik de situatie/het voorval niet goed kon loslaten.
Gedurende het traject ben ik mentaal gegroeid en weet ik beter voor mezelf op te komen, zowel in mijn relatie als bij andere mensen. Ik kan nu beter mijn grenzen aangeven en merk het op tijd wanneer ik wel weer geneigd ben om over mijn eigen grenzen heen te gaan en wegzak in oude patronen. Het lukt mij om assertief te blijven, ook als ik een langere tijd geen gesprek met Isabel heb gehad.
Eerder merk ik nu bij mijzelf wanneer er iets aan het ‘opborrelen’ is, bijvoorbeeld boosheid. Ik neem deze emoties en gevoelens nu serieuzer en vertrouw op ze. Dit maakt dat ik hier beter mee om kan gaan en ook bij mijzelf kan blijven. Mijn boosheid kan ik nu beter uiten en dat voelt dan als een opluchting, maar het is ook nog wel ongemakkelijk. Voorheen werd ik nooit boos en ik heb nu gemerkt dat ik deze emotie in sommige gevallen zeker wel nodig heb. En dat dat oké is.
In het bijzonder heeft een specifieke oefening mij erg geholpen en deze doe ik nu nog wel eens zonder de ondersteuning van Isabel. Het helpt mij om keuzes te maken. De gesprekken met Isabel hebben mij inzicht gegeven in mijzelf. Het is mij duidelijker geworden wie ik ben, wie ik mag zijn en wie ik wil zijn.